Butros i Kaukasus

 

 

 

Kaukasien

Sommaren 2006 gjorde jag min första resa till Kaukasien. Planerna var att besöka de tre sydkaukasiska länderna, men resan tog en högst oväntad utveckling. Första dagen i Tbilisi skulle jag besöka den armeniska ambassaden, för att ansöka om visum. Emellertid fann jag inte ambassaden. Trots att jag förstod att jag hade gått fel, fortsatte jag. När jag passerade en resebyrå, tänkte jag gå in och fråga där, eftersom få människor man möter på gatan kan engelska. Återigen var det något som fick mig att fortsätta. Småningom fick jag syn på en finsk flagga utanför ett kontor, och jag bestämde mig för att fråga till råds där.

Två utomordentligt vänliga damer på kontoret förklarade sig villiga att hjälpa mig, men först ville de bjuda på te, vilket jag med glädje accepterade. Med stolthet berättade de om detta kontor för georgisk-finska relationer. På väggarna fanns bilder från officiella finländska besök. Efter att redan första dagen ha kommit i åtnjutande av den berömda georgiska gästfriheten, följde så den ena av damerna (Tamriko) mig till den armeniska ambassaden, som dock hade hunnit stänga för dagen. Tamriko erbjöd sig då att visa Tbilisi för mig, vilket jag självklart tackade ja till, och vi tog en promenad genom staden. Dagen avslutade vi på en uteservering.

För att göra en lång historia kort hade jag två veckor senare friat och fått ja. Detta var den främsta orsaken till att jag på förhållandevis kort tid har gjort sammanlagt fem resor till området, men Kaukasien har fångat mitt intresse, och jag hoppas att det ska bli fler resor dit, trots att Tamriko och jag har gått skilda vägar. Hittills har jag endast besökt Sydkaukasien, men jag skulle också gärna besöka de ryska delrepublikerna norr om Kaukasus.

Nedan finns länkar till mina resedagböcker från Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. Vid resedagböckerna finns ett urval av fotografier. Fler bilder finns i mina album nedan. (Flertalet bilder från min senaste resa till Azerbajdzjan kommer att laddas upp senare, då de först ska visas i samband med ett seminarium vid Lunds universitet hösten 2010.)

 

Georgien och Armenien juli-augusti 2006

På jakt efter gyllene skinnet

 

 

Georgien november 2006

Moln över Georgien

 

 

Georgien årsskiftet 2006/2007

Nyår i Tbilisi

 

 

Azerbajdzjan februari 2007

Åter till Kaukasien

 

 

Azerbajdzjan och Georgien september-oktober 2007

Till Kaukasus bergsjudar

Bilder från Krasnaja Sloboda och Qusar kommer under 2010. Från Georgien nöjer jag mig denna gång med att visa två mindre album tillägnade en byggnad respektive en kyrkogård som jag tycker mycket om.

 

 

 

© K Peter Dahlström, Lund